Bugun...


Şeb-i Arus Törenlerinde “Dede Efendi” Esintisi
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca Mevlana Kültür Merkezi’nde Sema Ayin-i Şerif icra ediliyor.

Şeb-i Arus Törenlerinde “Dede Efendi” Esintisi

Bu yıl ‘Dostluk Vakti’ temasıyla Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliklerinde, Türk müziğinin çeşitli formlarını başarılı bir şekilde işleyen usta bestekar İsmail Dede Efendi'nin 1839 yılında bestelediği “Ferahfeza” eşliğinde, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca Sema Ayin-i Şerifi icra ediliyor.

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl yaptığı açıklamada, bu yılki etkinliklerde 16 Ayinhan (Hanende) ve 16 Sazendenin yer aldığı 32 kişilik Mutrıp heyetinin yanı sıra, 36 Semazen, Semazenbaşı ve Postnişin olmak üzere toplam 38 kişilik heyetle Sema Ayin-i Şerifinin icra edildiğini kaydetti.

Özçakıl, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun, Türk Tasavvuf Müziği alanında Türkiye’de kurulan ilk ve tek resmi sanat kurumu olduğu ifade ederek, topluluğun çalışmalarına başladığı günden buyana başta Mevlevi müziği ve Sema olmak üzere Tasavvuf Müziğinin bütün formlarından geçmişten intikal etmiş eserlerle birlikte günümüzde bestelenen eserlerin de geleneksel icra tarzına sadık kalınarak icra edildiğini söyledi.

Konuşmasında Türk musikisinin usta bestekarı ve aynı zamanda Mevlevi olan İsmail Dede Efendi’ye de değinen Özçakıl, bu yıl ki etkinliklerde, Türk sanat musikisi çevrelerinde "Derviş İsmail", "Dede", "Dede Efendi", "Hammamizade İsmail Dede Efendi", "İsmail Dede" gibi isimlerle anılan musikişinas İsmail Dede Efendi’nin 1839 yılında bestelediği “Ferahfeza Ayini” eşliğinde Sema Ayin-i Şerifinin icra edildiğini sözlerine ekledi.




Bu haber 1242 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI