Bugun...


‘Belediye Taşeron İşçilerimizin Yanındayız’
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, yaklaşık bir buçuk aydır süren Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçelerinde çalışan Taşeron işçilerinin sözleşmesinin sonuçlanamaması nedeni ile açıklamalarda bulundu.

 ‘Belediye Taşeron İşçilerimizin Yanındayız’

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı hasan Ekici yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı…

“Çok değerli basın mensupları, Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı olarak belediye taşeron işçilerimizle Konya Büyükşehir Belediyesi Merkez Meram Karatay Selçuklu Belediyeleri arasında görüşmeleri bir Temmuz'da başlayan ve yaklaşık bir buçuk aydır devam eden toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin, bu toplu sözleşme sürecinde işçilerimizin haklı taleplerini sizlerle paylaşmak adına buradayız.

Biliyorsunuz belediyelerimizde çalışan, on binlerce taşeron işçimiz bir Temmuz'dan itibaren Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerimizle toplu sözleşme görüşme sürecini başlattılar. Yaklaşık kırk beş elli gündür sözleşme süreci devam ediyor. Ama maalesef işçi kardeşlerimizin hayat standartlarını düşündüğümüzde zor olarak değerlendirebileceğimiz bir durum söz konusu. Şu anda belediye taşeron işçilerimiz Temmuz ayı bordrolarını bize gönderdiler. Temmuz ayı bordrosunda asgari ücretin altında ücret ödenen işçilerimiz olduğunu görüyoruz. Oradaki bordroda yaklaşık 5.328 liralık bir ödenecek tutar olduğunu görüyoruz. Şimdi bu toplu sözleşme görüşme sürecinde belediyenin, en düşük maaş alan belediye taşeron işçimize yaklaşık 7 bin liralık bir teklifte bulunduğunu taşeron işçi kardeşlerimiz bizlere söylediler.

7.500 lira açlık sınırının olduğu bir ülkede, yoksulluk sınırının 21.000 lirayı bulduğu bir ülkede, TÜİK'in açıkladığı enflasyonun yüzde 80’e yakın, bağımsız kurum olan ENAK’ın açıkladığı enflasyonun Yüzde180 olduğu bir ülkede Dünyada Türkiye'nin enflasyonda en kötü beş ülkeden, Suriye'yle, Sudan'la yarışan bir Türkiye enflasyonunda 7 bin liralık ücret, bu hayat pahalılığında ne kadar gerçekçi, ne kadar insan onuruna yaraşır bir ücret?  Bunu biz buradan Sayın Uğur İbrahim Altay'a ve diğer merkez belediye başkanlarımızın takdirlerine sunuyoruz.

Bugün Türkiye'de gerek merkezi yönetimde gerek genel bütçede gerekse belediye bütçelerinde maalesef kamu kaynakları seksen dört milyondan alınıp bir azınlığa servet transferi şekline dönüşmüştür. Somut örnekleriyle bunu ispatlayabiliriz. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı bütçesini incelerseniz toplam personel giderleri yaklaşık 229 milyon TL. Ama yine bu bütçede faiz giderlerine bakıyoruz. Faiz giderleri de 210 milyon TL. olarak öngörülmüş. Düşünebiliyor musunuz? Belediyenin tüm personeline, personel gideri olarak 230 milyon, faiz gideri de 210 milyon. Yine genel bütçeye bakıyoruz, kur korumalı mevduat için şu ana kadar bütçeden ödenen rakam yaklaşık 140 milyar, eski parayla 140 katrilyon TL. Yılsonu kur 19 lira olarak gerçekleşirse Merkez Bankası tahmini kur korumalı mevduata Bütçeden yaklaşık 300 milyara yakın bir bedeli maalesef 84 milyondan alacak ve yüzde biri bile bulmayan, paradan para kazanan zenginlere aktarılacak. Şimdi buradan belediye başkanlarına, belediye yetkililerine sesleniyoruz. Kaynak yok. Mazeretiniz olamaz. Kaynaklarımız var. Türkiye'nin kaynakları zengin. Bütçemiz var. Fakat sorun kaynakların kötü yönetilmesi, kaynakların fakir fukaradan, garip gurebadan alınıp zenginlere aktarılması şeklindedir.

“Son dönemde bir sistem kurulmuştur, sana bana ne oluyor” diyenler maalesef tüm sistemi hem belediyelerde hem genel bütçede faize boğmuştur, Türk Lirasını Dolarizasyona bağlamıştır. Buradan Uğur İbrahim Altay'a ve diğer belediye başkanlarını uyarıyoruz. Bu kötü ekonomik yönetiminizin, kötü bütçe yönetiminizin milletin kaynaklarını, milletin vergilerinden toplanan Beytül Mal'dan zenginlere aktarmayı bırakın. Gerçekten emeğiyle, alın teriyle, hizmet eden emekçi kardeşlerimize belediye taşeronu kardeşlerimize hak ettikleri ücretleri insan onuruna yaraşır ücret seviyesine çekin. En düşük kademedeki işçiler için teklif ettiğiniz 7 bin lira, insan onuruna yaraşır bir seviye değil. Soruyorum size Konya'da kira gelirleri bugün kaç liraya çıktı? 2.500, 3.000, 3.500, 4.000, 7.000, 8.000, 9.000 liraya kadar kira bedelleri oluştu. 7 bin lirayla bu kardeşlerimiz nasıl bir kiralık evde oturacaklar? Gıda enflasyonu, gıda ücretleri, gıda fiyatları yüzde yüzün üzerinde arttı. Yüzde iki yüze yakın artışlar var. Nasıl geçinecek 7 bin lirayla bu kardeşlerimiz?

Dolayısıyla biz şunu ifade ediyoruz. İnsan onuruna yaraşır ücret nedir? Şu anda yoksulluk sınırı 21 bin lira civarında. Farklı sendikaların hesaplamalarına göre açlık sınırı da yaklaşık 6.500 lira civarında. En azından bu ikisinin ortalaması şeklinde bir ücret belirlenebilir.

Kaynaklar yok denemez, kaynaklarımız var, kaynakları yeter ki biz emeğe ayıralım, emekçimize ayıralım, bu insanlarımıza ayıralım. AK Parti bundan yirmi yıl önce “Kimsesizlerin kimsesi olacağız” iddiası ile geldi ama bugün gelinen nokta itibariyle kimsesiz emekçi kardeşlerinizin haklarını korumuyorlar, maalesef 3 - 5 rantiyecinin, faizcinin haklarını koruyan ve kamu kaynakları, kamu bütçesini de bunun için kullanan bir aygıta dönüştürdüler devletimizi.

Bu yüzden Israrla söylüyoruz, belediye yetkilileri tarafından teklif edilen 7.000 liranın içerisinde sosyal yardım ücretleri dahil, yani ikramiye. Bayram harçlığı, yemek, yol gibi çeşitli sosyal yardım kalemleri de bu 7.000 Liranın içerisinde. Bunları düştüğünüzde neredeyse işçilerimize teklif edilen ücret 5.500 lira civarına düşüyor. Yani ücretleri açlık sınırını karnını doyurma sınırının 6.500 Lira olduğu bir ülkede 5.500 liralık maaş teklifini nasıl yapabiliyorsunuz? İşçi kardeşlerimizin bu maaşla nasıl geçineceklerini hiç düşündünüz mü?

Buradan Sayın Uğur İbrahim Altay'a bir hatırlatma yapmak istiyorum; Sayın Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Altay: Bundan yaklaşık 2 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir görüşme yapmıştı ve o görüşmeden sonra bir fotoğrafla beraber şöyle bir paylaşım yapmıştı: “Konya için Sayın Cumhurbaşkanımızdan açık çek aldık” demişti.

Şu anda bu açık çeki Konya'daki Belediye taşeron işçileri sözleşmelerinde onların hayat pahalılığından korunması için, Onların bu hayat pahalılığı altında ezilmekten kurtulması için bu açık çeki kullanmanızı istiyoruz.

Son olarak temennimiz şudur ki; Bu toplu sözleşme sürecinin arabulucuya gitmeden, greve gitmeden (ki yasal haklarıdır) İşçilerimizin hak ettikleri, İnsan onuruna yaraşır bir ücret seviyesi teklifi ile sonlandırılmasını talep ediyoruz. Emekçilerimizin bu haklı taleplerini Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı olarak takip etmeye, savunmaya ve yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi




Bu haber 598 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI